4.17.2011

Viies aastaaeg Soomaal

on ikka täiesti laulupidu. Kahju, et paarikilomeetrine autojoru teeservas videos midagi ei ütleks, sest sealt ju näha pole, et ümberringi vaid soo, mets ja taluasemed. Mis tasapisi ka taas looduseks saamas.
Kanuusid oli sadu, ma arvan.
Üksiti oli pilt ka selles mõttes huvitav, et 'kanuu' ei tähenda enam ühemõtteliselt (nüüdseks paraku juba taevastele sõudevetele läinud) Indrek Tuule šniti järgi tehtud viiemeetrist, osad tundusid pisemad ja üpris kipakad (istmed ja raskuskese suhteliselt kõrgel), nii et esimest korda mineja võiks enne täitsa uurida, millised kanuud nende valitud tegijal on.

Aga see on eellugu. Õhtul sõitsime ise Karuskosele ja metsa märgitud matkarada on ikka unustamatu elamus (Algis märkis talvel lumeräätsadelt!). Võibolla ka õhtuse valguse pärast, aga olemine oli nii ebareaalne, et vahel tundus, et tavaline ajusse programeeritud ruumitaju on täitsa sassis. Sest vesi oli tume ja peegeldas, nii et päris-puu lõpust ja peegelduse-puu algusest ei saanud aru, kui hoolega ei vaadanud, aga kuis sa saad hoolega vaadata, kui igal pool on nii huvitav ja ilus. Ja siis sõidadki puude vahel, mis ulatuvad üles ja alla, vahepeal kuusikus - Styxi jõgi võiks selline olla: ilus, vaikne, must ja salapärane -, mis ju alati veel natuke pimedam kui mujal, vahepeal lagedamal, ja ei saa enam arugi, kus sa just täpselt oled. Võrratu.
Karuskosel on igal pool vesi. Ja lihtsalt ongi, mitte kuiva mättakestki. Pliidipuud tuuakse kanuuga kuuri aknast. Kaminas on vesi. Aivar ja Algis käisid korra ümber maja jalutamas ja nentisid stoiiliselt, et ikka päris sügav on. Kümnendat päeva.
Kusjuures mina arvasin, et alati kevadel uptuab - ei tuhkagi. Möödund aastal oli, tänavu on, 1999 oli ja siis 56 aastat tagasi. Nii vähemasti Aivar ütles.
P.S last but not least! oleme uhked oma 'noortekoondise' üle, http://www.ahjamatkad.ee/

P.P.S - ja ikka veel suudavad matkajad üllatada. Seekord avastas punt enne ärasõitu, et sauna asukohta teab ainsana see ainuke, kes külmarohtu tarvitas (mis väljas alati asja hullemaks ajab) ja juba autos norinal magas.

No comments:

Post a Comment